Model 1: Rento Fat

rentofatrunko

Tästä se lähti. Rento Fat on ensimmäinen 2000-luvulla vuonna syntynyt Terässiipi-malli.

Suunnittelun lähtökohdat

Vuonna 2020 korona laittoi asiat uuteen järjestykseen ja kaikkien komponenttien toimitusaikoihin tuli hetkessä merkittävä lisäys. Ne suunnitelmat mitä vuoden vaihteessa oli, meni pöytälaatikkoon ja käytännössä aloitettiin puhtaalta pöydältä. Katseet suunnattiin siihen mitä osia on saatavilla ja mitä on mahdollista tehdä.

Teräsrunkoinen pelkistetty sähköpyörä oli lähtökohta, joka kuitenkin säilyi. Seuraava suuntamerkki tuli pyörien vuokrauspalveluja tarjoavilta kumppaneiltamme, joiden toiveissa oli löytää vuokraustoimintaan soveltuva kohtuuhintainen ja mahdollisimman helposti huollettava sekä säädettävä sähköavusteinen fatbike.

Suomessa valmistettu teräsrunko

Polkupyörien runkojen valmistaminen ei ole arkipäivää suomalaisille metallipajoille, mutta Terässiiven kulttuurihistorian ja maailman tilanteen johdosta mitään muuta mahdollisuutta ei luonnollisesti ollut. Tekijä jolla yhdistyi suunnitteluosaaminen, tarvittavat laitteet ja oikea tahtotila kuitenkin löytyi ja kehitystyö sai alkaa. Rungon lisäksi myös pyörän etuhaarukka haluttiin saada valmistettua itse.

Valitut komponentit

Kokonaisuus suunniteltiin käyttömukavuus edellä ja huoltovapautta vaalien.

eKaZET takamoottori

40 Nm, 250W. Teräsrunkoon takamoottori on paras vaihtoehto. Voimaansiirtoon kohdistuva rasitus on pienempi, jolloin osat kestävät paremmin ja ongelmatilanteessa pyörä on nopeasti mahdollista saattaa vuokraustoiminnassa ajokuntoon vaihtamalla koko takakiekko. Yhdistettynä 504 Wh akkuun toimintamatka päivän ajeluihin on riittävä.

9×1 voimansiirto ja 4,8″ rengas

9×1 vaihteinen voimansiirto Sunracen RDM91 vaihtajalla tukeutuu helposti saataviin ja vaihdettiin varaosiin. 38t eturatas ja 11-32 takapakka takaa riittävän kevyen välityssuhteen leveälle 4,8″ levelle fättirenkaalle. Normaalia leveämpi 4,8″ rengas kantaa pehmeällä hiekalla ja ajetulla latupohjalla paremmin.

Eri pituisia kuskeja ajatellen ohjaintangon korkeuden pikasäätö mahdollistaa sovituksen 155-190 cm pituisille.

Lopputulos

Lopputuloksessa toteutuu kohtuullisen hinnan ja laadun harmonia. Laadukas ajokokemus syntyy mm. edistyksellistä sensoritekniikkaa hyödyntävän sähköjärjestelmän kautta. 250W ei tämän koko luokan fatbikessa joka tilanteeseen riitä, mutta rentoon ajeluun kyllä.

Rento Fätit palvelevat nykyään vuokrauskumppaneillamme ympäri Suomen sekä Sähköpyöräkeskuksen kuukausipyörinä.