Hihnavetoiset sähköpyörät: Huoltovapaat ja äänettömät

hihnavetoiset sähköpyörät

Hihnavetoiset sähköpyörät ovat nousseet suosioon Euroopassa ratkaisuna, joka tarjoaa huoltovapaamman ja äänettömämmän vaihtoehdon perinteisille ketjuvetopyörille. 2024 tuomme hihnavedon voimansiirtovaihtoehdoksi myös kolmeen runkomalliimme. Yhdessä Brosen moottorin kanssa saavutetaan niin äänetön pyöräilykokemus, kuin sähköpyörässä se on mahdollista.

Tässä kirjoituksessa käsittelemme, miksi hihnavetoiset sähköpyörät ovat ihanteellisia niille, jotka haluavat vähentää huoltotaakkaa ja nauttia hiljaisemmasta ajokokemuksesta. Lisäksi tutustumme meidän uusiin hihnamalleihin sekä tarkastelemme, mitä hihnaveto vaatii pyörän rungolta suunnitteluvaiheessa.

Hihnavetoiset sähköpyörät Terässiiveltä

Gatesin hihnaveto on nyt valittavissa 365-mallisarjan sähköpyöriimme. Yhdessä hihnavedon kanssa saa Shimanon Nexus-8 takanapavaihteiston ja Brosen 50 Nm tai 70 Nm moottorin. Edullisimmillaan hihnavetokokoonpanon saa itselleen 3499€ hintaan. Isolla akulla ja moottorilla hinta on 3879€. Valittavana on kolme erilaista runkomallia ja jokaisessa 2-3 eri runkokokoa. Pienimmillään 44cm ja suurimmillaan 60cm.

3299,003879,00
Deore 10s
Gates hihnaveto + Nexus 8s
Brose 70 Nm
Brose 50 Nm
522 Wh
630 Wh
49cm
44cm
Clear
3299,003879,00
Deore 10s
Gates hihnaveto + Nexus 8s
Brose 70 Nm
Brose 50 Nm
522 Wh
630 Wh
50cm
55cm
45cm
Clear
3299,003879,00
Deore 10s
Gates hihnaveto + Nexus 8s
Brose 70 Nm
Brose 50 Nm
522 Wh
630 Wh
50cm
55cm
60cm
Clear

Hihnaveto yhdessä Brose-moottorin kanssa tuottaa äänettömän sähköpyörän

Metallirattaiden sijaan Brose käyttää hihnavetoa myös moottorissaan. Siksi Brose-moottorit ovat tunnettuja hiljaisuudesta ja tehokkuudesta, ja kun ne yhdistetään vielä itse pyörän hihnavetojärjestelmään, niin lopputulos on erityisen äänetön. Tämä yhdistelmä on ihanteellinen niille, jotka arvostavat rauhallisia ja äänettömiä ajomatkoja.

Brose-moottori tarjoaa tasaisen voiman ulostulon, joka maksimoi hihnan tehokkuuden ilman ylimääräistä melua tai tärinää, jota saattaa esiintyä ketjuvetoisissa järjestelmissä. Äänettömyys parantaa paitsi käyttömukavuutta, myös mahdollistaa pyöräilyn käytön sellaisissa ympäristöissä, joissa hiljaisuus on arvossaan, kuten aikaisin aamulla tai myöhään illalla asuinalueilla.

Hihnavetoiset sähköpyörät kulkee huolloitta

Hihnavetoinen järjestelmä eroaa perinteisestä ketjuvetomekanismista monella tapaa, mutta erityisesti huollon tarpeessa. Ketjut vaativat säännöllistä puhdistusta ja öljyämistä, kun taas hihna toimii ilman näitä toimenpiteitä. Hihna on valmistettu kestävästä, säänkestävästä materiaalista, eli hiilikuidusta, joka ei veny käytössä eikä ruostu. Tämä tarkoittaa, että hihna säilyttää tehokkuutensa ja toimintakykynsä pidempään ilman jatkuvaa huomiota. Hihnavedon huoltovapaus tekee siitä erinomaisen valinnan erityisesti kaupunkiympäristöön, jossa pyörän säännöllinen huolto voi olla masentavaa.

Hihnavedon osien kestäessä tuhansia kilometrejä pyörän yleistä huoltoa kuten pinnojen, ruuvien, muttereiden kiristelyä ja jarrujen huoltoa ei luonnollisesti kannata laiminlyödä. Puhutaan kuitenkin huomattavasti pienemmistä ja edullisemmista huoltotöistä kuin mitä voimansiirtoon liittyvät hommat ovat yleisesti.

Gates Carbon Drive

Käytämme alan parhaan valmistajan hihnakomponentteja. Gates Carbon on yksi johtavista teollisuus- ja autoteollisuuden hihnojen valmistajista, ja heidän teknologiansa on löytänyt tiensä myös sähköpyörien hihnavetojärjestelmiin. Yritys käyttää kehittyneitä materiaaleja, kuten hiilikuitua, valmistamaan kestäviä ja luotettavia hihnoja, jotka kestävät kovaa käyttöä ja äärimmäisiä sääolosuhteita. Gates Carbonin hihnat ovat suunniteltu kestämään pitkään. Gates tekee hihnoja neljässä eri kestävyysluokassa. Vahvin CDX hihna kestää jopa 30 tuhatta kilometriä.

Hihnapyörän valmistaminen vaatii erilaisen rungon, johon hihnan saa sovitettua

Hihnapyörän suunnittelussa ja valmistuksessa on otettava huomioon useita erityispiirteitä. Koska hihna on yhtenäinen lenkki, pyörän rungon on mahdollistettava hihnan asentaminen ilman leikkaamista tai avattavaa kohtaa. Tämä vaatii usein, että runko suunnitellaan siten, että se voi avautua hihnan kohdalta tai että rungossa on erityinen mekanismi, joka mahdollistaa hihnan kiinnityksen. Lisäksi rungon on oltava tarpeeksi jäykkä kantamaan hihnavedon aiheuttama jännite ilman, että se vaikuttaa pyörän suorituskykyyn tai kestävyyteen.

Milloin hihnaveto on huono valinta?

Aina jos tarvitaan suurta välityssuhdetta ja ulkoista vaihteistoa. Eli toisinsanoen esimerkiksi sähkömaastopyörässä hihna ei nouse erityisen hyväksi vaihtoehdoksi.

Yhteenveto

Hihnavetoiset sähköpyörät tarjoavat monia etuja verrattuna perinteisiin ketjuvetopyöriin. Ne vähentävät huollon tarvetta, tarjoavat hiljaisen ja miellyttävän ajokokemuksen, ja niiden ympäristöystävällisyys ja kestävyys tekevät niistä houkuttelevan vaihtoehdon modernille pyöräilijälle. Jos olet kiinnostunut vähemmän huoltoa vaativasta ja ympäristöystävällisemmästä pyöräilykokemuksesta, hihnavetoiset sähköpyörät voivat olla täydellinen valinta sinulle. Hihnavedon edut korostuvat vielä Suomessa ajettaessa ympärivuotisesti.